//
estàs llegint...
Articles i entrevistes

LES HEPATITIS ESTÀ FENT ESTRALLS ENTRE ELS CONSUMIDORS DE DROGUES per Xavier Majó i Laia Gasulla

Les hepatitis, sobretot l’hepatitis C, són unes infeccions greus que afecten a la majoria de consumidors de drogues per via injectada. Malgrat això el nivell de consciència i preocupació per aquestes infeccions està sent força baix i a anys lluny de la Sida.

Tots els estudis ens diuen que les persones que fa menys de 2 anys que s’injecten, entre un 30 i un 40 % estan infectades pel virus de l’hepatitis C  i estudis de gent que porta més de 10 anys ja situen les dades per sobre del 70% a Catalunya.

Se sap que de les persones infectades per aquest virus, entorn del 70-80 % acabaran amb una infecció crònica i d’aquests un 20 % acabaran desenvolupant una cirrosi o càncer de fetge. A més els coinfectats amb la Sida -un fet corrent a casa nostra- tenen un pitjor pronòstic tant per l’hepatitis com per l’evolució de la Sida.

El primer gran objectiu és que tots prenguem consciència que la prevenció d’aquesta infecció és una prioritat pels professionals de les drogodependències, treballin on treballin. Aconseguir que els infectats accedeixin a tractament, que és un altre gran buit, hauria de ser també un objectiu fonamental.

En aquesta línia la Subdirecció general de Drogues té definida des de l’any passat una estratègia amb diferents objectius, entre els quals destacaria:

Millorar la prevenció amb dues grans línies:

  • Millora de la cobertura del PIX i facilitar tots els estris de consum (cassoletes, filtres,…)
  • Prevenir el pas a la via injectada

Millorar el cribatge de la infecció, que entre d’altres accions inclou:

  • Estudi pilot d’un test ràpid de diagnòstic.
  • Ampliar l’oferta del diagnòstic des dels centres de la Xarxa de Drogues

Millora de l’accés a tractament i per això:

  • Hem creat una comissió amb clínics (hepatòlegs i internistes) per estudiar i definir estratègies que millorin l’accés i l’adhesió al tractament dels drogodependents.

Fer front i ser eficaços davant les hepatitis requereix la complicitat de tothom i per això des de la Subdirecció General de Drogodependències volem que el dia mundial de les hepatitis sigui un moment per augmentar el nivell de consciència i de compromís per lluitar contra aquest problema.

Hem volgut confiar la promoció i dinamització d’aquesta jornada al Grup d’Infermeria en Reducció de Danys (GERD) per la capacitat,creativitat i implicació  que han demostrat per tirar endavant accions educatives i assistencials dins dels serveis de reducció de danys.

Us demanaríem i agrairíem des de la Subdirecció general que estigueu amatents a tot el que va sortit en aquest blog i us encoratjaríem a idear i desenvolupar accions en els vostres centres, associacions i entitats.

Cordialment

Xavier Majó i Roca i Laia Gasulla Suriol

Subdirecció general de Drogodependències

Departament de Salut. Generalitat de Catalunya

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: