//
estàs llegint...
Estil de vida

TERAPIES NATURALS I HEPATITIS por Josep Mª Subirà

El fetge és l’órgan més gran del cos humà. Ocupa bona part del canó dret del nostre abdomen i part de l’esquerra.

És un órgan que té importantíssimes funcions per l’organisme:
• Actúa de depurador. És el que ens ajuda a netejar els tóxics que tenim a la sang i que prenem ingerint-lo’s (menjar i medicaments) i injectant-nos (drogues d’abús i medicació).
• S’encarrega del metabolisme del nutrients essencials: hidrats de carboni (sucres, encarregats de donar-nos l’energía més rápida que tenim a l’abast), síntesi de proteines (encarregats de la formació de tota mena de texits com pot ser la pell, les cél.lules de la sang o les hormones) i els greixos (encarregats de funcions de transport de medicaments, transport de senyals nervioses, de protecció d’órgans i de protecció contra el fred).
• Enmagatzema vitamines i glucògen (forma d’enmagatzemar sucre que no es fa servir).
• A més, el fetge te un altre víscera amb la que treballa conjuntament i que es la vesícula biliar. Aquesta és l’encarregada de secretar la bilis, substància que fa que poguem aprofitar els greixos de la nostre dieta.
A més, desde un punt de vista funcional, la circulació sanguínea del fetge representa el 70-75% del fluxe sanguini que corre per el nostre organisme.

Per tots aquests motius es comprensible adonar-se’n de la importància de mimar aquesta molt important víscera. Si sabem mantenir el nostre fetge en bones condicions, la sang estarà també en molt bones condicions i les nostres cél.lules també.

Els problemes apareixen quant el fetge treballa malament per diversos motius:
• Excés de medicaments. En les dones, el prendre anovulatoris durant molt de temps afecta també a la funció hepàtica.
• Ús de drogues d’abús.
• Inflamacions hepàtiques (hepatitis).
• Mala alimentació (excés de hidrats de carboni i greixos sobretot).
• Emocions negatives: el mal humor produeix constricció del fluxe sanguini hepàtic fent que aquest órgan no treballi bé.
Així doncs, el nostre objectiu a d’anar encaminat evitar tot alló que ens pot malmetre la seva correcta funció tenint molta cura del que mengem, bebem, consumim i sentim.

Però si alguna d’aquestes coses manca, hem de saber que el fetge és un órgan extraordinàriament plàstic i que es regenera amb molta facilitat, però per aixó hem de tenir en compte com l’hem de netejar primer i regenerar després.

Per començar, si tenim un fetge molt castigat per un o més d’un dels motius abans exposats, és important fer una depuració hepàtica. Per això, hi han diverses formes. Per començar, s’han de recomanar aliments frescos i amargs com endívies, escaroles, rúcula…, que ajudan a que la vesícula biliar faci millor las seva feina i la metabolització dels greixos sigui més bona.

A més, és molt recomanable també fer una temporada (entre un i 3 mesos depenent dels casos) depuracions hepàtiques més intenses. Una primera forma, és prenent cada matí en dejú una cullerada sopera d’oli d’oliva de primera premsada en fred amb unes gotes de suc de llimona i 20 gotes d’extracte de boldo, carxofera, camamilla amarga o raba negre.

Un altre opció molt interessant, si no es vol fer el que abans comentàvem, és fer un dejú de tres dies (aprofitant per exemple un cap de setmana que no haguem de tenir molta activitat) prenent el següent:
• Beure 2 litres de llimonada cada dia feta de la següent manera: s’agafa una llimona biològica amb pell i sense llavors, es tritura amb un litre d’aigua i es cola.
• Prendre un caldo de verdures i algues, 3 o 4 tasses diàries amb dos comprimits de card marià en cada tassa (planta extraordinàriament efectiva, que s’ha demostrat en diversos estudis la seva capacitat per a la regeneració hepàtica).
• Fer una dieta vegetariana fresca amb molta verdura i enciam (sobretot amb les verdures que abans parlàvem) amb algues nori (les que s’usan pel sashimi o arròs típic japonès enrotllat amb algues)
Un altre planta meravellosa que s’ha demostrat també molt efectiva en diversos estudis per tenir cura del fetge és el dent de lleó. Aquesta planta ajudar a “refrescar” un fetge massa actiu.

I finalment, l’exercici físic, eina fonamental per a una bona salut en tots els sentits, ho és també per aquest òrgan. I especialment per a la descongestió hepàtica són molt importants els estiraments. Des de una visió oriental de la salut, el fetge està directament relacionat amb els músculs i tendons, i l’estirament d’aquests influeix en la funció hepàtica.

Josep María Subirà

Infermer titulat en dietètica oriental natural i acupuntura

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: