//
estàs llegint...
Articles i entrevistes

ENTREVISTA A LA DRA. PILAR HURTADO (metgessa del CAS Brians 1) per Rafa Clua

Defineix el teu treball dins l’equip del CAS Brians 1?

Dintre d’una dinàmica de treball en equip, la meva tasca principal es la valoració mèdica a nivell de drogoaddicció dels interns i internes vinculats als programes del CAS: Programa de Manteniment de Metadona (PMM), Programa d’Intercanvi de Xeringuilles (PIX), Programa Deshabituació de Tabac, Programa d’atenció a Alcoholisme, Programa d’Agents de Salut (PAS) i dels pacients en seguiment psicològic o educatiu vinculats al CAS que ho necessitin.

En relació a la prescripció farmacològica, quines consideracions s’han de tenir vers els pacients amb VHC?

Amb tractament d’agonistes opiacis (metadona i buprenorfina)

En general, en els pacients amb VHC és necessari fer un seguiment exhaustiu de la seva funció hepàtica i possibles descompensacions, per tal de regular les dosis de medicació i en especial, de metadona o buprenorfina i psicotrops en general.

Respecte al tractament amb interferon pegilado y ribavirina, els resultats dels últims estudis i revisions (2009) indiquen que els pacients en manteniment de metadona o de buprenorfina presenten una tolerabilitat i efectes secundaris similars als manifestats a la població general amb VHC i recomanen la indicació de tractament en aquests pacients en el contexte  d’un equip multidisciplinar on hi hagi atenció especialitzada psiquiàtrica i per la seva drogodependència.

Amb les benzodiacepines

En general, la indicació és reduir la dosis i el canvi a benzodiacepines de vida mitja curta per tal de disminuir la possible acumulació en el cas d’alteració de la funció hepàtica. En tot cas, es recomanable per ajustar les dosis una valoració individualitzada del nivell de tolerància i dependència.

Amb els interdictors d’alcohol (antidipsomaniac)

L’ús d’interdictors en pacients amb VHC és controvertit. En primer lloc, la literatura indica que el consum d’alcohol abusiu en pacients amb VHC accelera el dany hepàtic i que l’abstinència enlenteix l’evolució de la malaltia i millora la resposta al tractament. En segon lloc, sembla que el risc de lesió hepàtica pels interdictors (principalment parlen de disulfiram) és molt menor que la secundaria a alcohol. Per tant, és recomanable una valoració i seguiment riguròs de la funció hepàtica  en el cas d’una indicació d’ús d’interdictor per tal de facilitar l’abstinència en el contexte més ampli d’un pla terapèutic individualitzat.

Està comprovat que l’ús dels programes d´intercanvi de xeringues disminueixen el contagi i recontagi de malalties infectocontagioses com les hepatitis. Com creus que podria millorar el desenvolupament d’aquest programes?

La implementació dels PIX dintre de l’àmbit penitenciari ha sigut un gran avenç  a nivell de cura de la salut dels interns i les internes, tot i que s’han d’ajustar més a una realitat tan particular. És necessari promoure polítiques d’informació i difusió dels objectius i incloure cada vegada més tots els estaments per tal de reduir la por i les creences limitants. Així mateix, seria adequat facilitar l’accés i l’intercanvi àgil, confidencial i sense repercussions regimentals.

En els centres penitenciaris, com Brians 1, existeixen equips mèdics responsables del tractament i vacunacions de les hepatitis. Com et coordines amb aquests?

El circuit que s’ha anat generant a través del treball conjunt, parteix de la detecció dels candidats al programa de tractament per part dels metges responsables de Serveis Mèdics i de la coordinació amb el CAS, tant si són pacients vinculats a algun programa com si són pacients amb antecedents de drogodependència o en consum actiu. A partir d’aquest moment, des del CAS es fa una avaluació de l’estat de la persona i, sempre des de la voluntarietat, se l’acompanya en el procés, ja sigui només fer la valoració, decidir si fa el tractament, o seguir en consum actiu.

Com creus que podria millorar la prevenció, cura i tractament de les hepatitis a les presons?

Penso que la sistematització del cribatge i de les vacunacions ha contribuït de manera decisiva a detectar i a facilitar el seguiment dels afectats, però hem d’incidir de manera especial en les primoinfeccions i reinfeccions en el propi medi penitenciari. Per tal de millorar la prevenció i cura de les hepatitis és necessari millorar el component educatiu des d’una perspectiva transversal, i promoure la pròpia cura i responsabilitat del interns i internes.

En general, els tractaments de VHC exigeixen l’abstinència del consum de drogues. Creus que els programes haurien de ésser més flexibles per poder arribar a més persones consumidores de drogues?

D’una banda, en general, la meva pràctica diària en el medi penitenciari em demostra de manera clara, la necessitat de flexibilitzar les actuacions i protocols per tal d’arribar a més persones consumidores. Ara per ara, la nostra manera de treballar parteix més d’una avaluació individualitzada que d’uns criteris rígids d’inclusió.

D’altra banda, no oblidem que aquesta és la població exclosa per excel·lència en els estudis clínics, i no sempre tenim les dades habituals de seguretat i eficàcia, per tant, hem de demanar a nivell de salut pública que es portin a termini estudis amb l’objectiu d’avaluar l’eficàcia dels tractaments no només en persones abstinents i que es visibilitzi aquesta realitat.

El proper 28 de juliol es el dia Mundial de les Hepatitis, què esperes d’aquest dia?

D’aquest pròxim 28 de juliol, dia Mundial de les Hepatitis, espero un espai de reflexió  sobre com estem gestionant els obstacles per la normalització i visibilització de les diferents realitats i col·lectius més marginals sota l’etiqueta de persones afectades d’hepatitis i promoure una difusió àmplia d’informació i sensibilització per a la població general.

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: