//
estàs llegint...
Articles i entrevistes

ENTREVISTA A TONI LLORT (Associació Reus Som Útils i Pla d’Accions sobre drogues de Reus-CAS Reus) per Rafa Clua

Abans de res, donar-vos les felicitacions per aquest magnífic vídeo. Més val una imatge que mil paraules si els missatges arriben millor al nostre inconscient.

Com va sorgir la idea de fer aquest document visual? Hola, gràcies i felicitats a vosaltres per la iniciativa del blog.  La idea va sorgir a la IHRA 2008 (Barcelona), participant en el FilmFest amb una altra documental “DRUGSTORE” , el qual us convido a veure també. Va ser allí que  un film de FIXPUNKT (Hepatitis C, Infektinssutz und Hygiene im Alltag von Drogengerbauchern),  una entitat  d’Alemanya   ens va esperonar a començar a treballar en aquest projecte. Per altra banda un dels referents clau sempre havia estat “Si te metes no te mates” d’Ex-Aequo (Barcelona), el qual encara que fa molt temps de la seva edició (1999), pensem que és un gran material i que calia continuar treballant en aquesta línea.

Quant de temps us va portar la realització del document i com es va fer?

Al voltant d’un any entre que va sorgir la idea fins que el vam acabar del tot….bé, entre pitus i flautes any i mig….   “Riscos no, gràcies”, va sorgir del treball que l’Associació Reus som Útils  realitzem diàriament, la idea de fer un material de prevenció/informació sense utilitzar paper ni text feia temps que ens passava pel cap i la veritat que també volíem tenir un material on es pogués veure la feina que ARSU fa a Reus, amb la gestió del projecte Di-pi (Diversificació de punts d’intercanvi- intercanvi mecanitza)t, recollida de xeringues, neteja d’espais de consum obert, apropament a consumidors de drogues injectades i fumades a la via pública, grup de suport, entre d’altres.

Com es va fer? Doncs bé, tot un repte, sempre s’intenta o es parla de la importància de la participació dels propis usuaris/es dels serveis de reducció de danys o dels consumidors/es de drogues en el disseny i presa de decisions dels projectes que els professionals realitzem,  aquest era i és el nostre repte, objectiu  i metodologia. Intentar respectar sempre el lema que diu: “ Res sobre nosaltres, sense nosaltres”. Al començament grups de discussió per tal d’esbrinar què interessava als usuaris/es, com es podria i es voldria  fer, quan, amb qui…. o sigui que així va ser, moltes hores de passades al Centre d’activitats i d’acollida “La Illeta” esperant els moments oportuns, sortides al “camp” amb tot l’equip a la majoria d’activitats de l’associació descrites ja abans i també i molt important amb l’assessorament tècnic de l’equip del CAS de Reus, especialment d’infermeria i educadors/es socials. Així anàvem perfilant i construint el guió.

L’objectiu d’aquest vídeo és obvi, però a qui està adreçat? Va adreçat a persones que consumeixen drogues per via injectada o que fumen estimulants, però la veritat és que al final i després de deixar passar una mica el temps, creiem que pot anar dirigit a qualsevol persona que estigui interessada amb temes relacionats amb la salut col·lectiva i especialment amb el paradigma de Reducció de Danys i Riscos.

Principalment està pensat com una eina d’educació per la salut per a usuaris/es de drogues i molt més important, està dissenyat per a que sigui treballada entre els mateixos usuaris, és a dir, amb la intervenció mínima dels professionals.

En quins espais s´ha fet el “pase” del vídeo?

“Riscos, no gràcies”, està pensat per ser reproduït en sales de calor i cafè, sales de consum higiènic, sales d’espera,  i qualsevol altra espai de reunió i trobada de usuaris de serveis relacionats amb les drogodependències. També s’utilitza per a fer formació a graus universitaris i altres contextos formatius, sobretot com a exemple de metodologia relacionada amb els mitjans audiovisuals i salut i com a  eina educativa. L’any passat es va visualitzar oficialment per primer cop a la Jornada de Reducció de Danys que es va fer a la Creu Roja de Tarragona.

En la meva opinió crec que és un document amb molt d’impacte. Quin ha sigut l´impacte en els usuaris?

“Riscos, no gràcies”, ha impactat positivament sobretot amb la gent que està relacionada amb ARSU i La Illeta, com ja he dit, el fet de que a més a més de ser una eina educativa es un bon material de difusió de la feina de l’associació. De moment creiem que ha tingut més bona rebuda entre professionals de l’àmbit i que encara està per explotar tota la vessant de treball entre iguals. Estem molt contents de què finalment molts usuaris/es ens comenten que els agrada molt perquè és com un “video-clip”…. i que per tant no es viu com una cosa avorrida o un material tècnic carregós.

També crec que és un vídeo que es pot adreçar a persones que comencen a treballar en el àmbit de la reducció de danys de les drogues. Què en opinen les noves incorporacions? I les que treballen fa temps?

Sí, tens raó, de fet és un bon material per a la formació de nous professionals, siguin de l’àmbit que siguin (sanitari, social…). Els que treballen fa temps… de moment  sembla que els ha agradat, però el temps dirà.

Paral·lelament, esteu dissenyant una guia per la prevenció dels riscos en el consum de drogues i la cura personal. En què consisteix aquest material?

La guia, que sortirà abans del dia 28!! això espero, és un material que acompanya el vídeo “Riscos, no gràcies” que consta d’una petita guia didàctica i test d’avaluació. Intenta ser una eina per a què qualsevol persona pugui establir una dinàmica de treball de grup a partir del vídeo i extreure’n tot el profit possible. De fet i complementant la resposta de la pregunta anterior, va ser treballada dins el marc del projecte de pràctiques d’una educadora social de l’ Universitat Rovira i Virgili. Voldria aprofitar la ocasió per comentar a tothom que una vegada estigui disponible la guia on-line, ens agradaria molt rebre comentaris, propostes de millora, suggerències….està obert a tothom que hi vulgui participar i fer possible que la guia vagi millorant o ampliant el seu contingut.

El 28 de juliol és el dia mundial de les hepatitis, teniu programat algun acte amb el suport del vídeo?

Sí, a Reus realitzem un passi comentat amb tots els usuaris que vulguin venir del Servei de Drogodependències de l’Hospital St. Joan de Reus (CAS Reus), el Centre d’activitats i d’acollida La Illeta i altres entitats locals. Intentem cada any que fem campanya per al dia mundial de l’hepatitis, tenir impacte a la premsa local, esperem que aquest any també ho aconseguim.

Al començament del vídeo apareix la cita de Nietzsche que diu que “Aquell qui té un perquè per viure es pot enfrontar  a tots el coms”. Gabriel García Márquez diu que “la vida no és sinó una contínua successió d’oportunitats per sobreviure”. Quins creus tu que són els “perquès” i les “oportunitats” en el usuaris de drogues afectats amb el virus de les hepatitis i l´ HIV?

Rafa, molt bona pregunta!!! Pel que fa als “perquès” penso que és una qüestió de dignitat i dels drets inherents al ésser humà. Penso que moltes de les persones amb les que treballem han perdut o s’han allunyat (sense voler-ho) de “coses” o  “perquès” de vital importància per a poder construir un futur  com a persones (amistat, salut, xarxa social, família, dret al treball digne….i un llarg etc.) i també i encara més greu que no han pogut accedir amb èxit ni amb les mateixes condicions que d’altres, a les vies de socialització més essencials. La nostra feina dins el marc del paradigma de Reducció de Danys i Riscos, és pal·liar dins el possible les amenaces referents a la salut , però també i no oblidem que en l’esfera social (cultural) també hem de reduir danys i construir ciutadania. Per tant, la idea seria que sense aquestes coses bàsiques, és difícil demanar a algú que canviï alguns hàbits diguem-n’hi riscosos. El què passa i el problema és  que la societat tendeix a individualitzar les responsabilitats i a focalitzar determinats conflictes socials en una petita dimensió del sistema (en determinats estrats socioeconòmic i en determinats estils de vida…) sense tenir en compte que tots estem en el mateix sac. No sé si m’explico. La cosa encara es complica més quan una persona esdevé infectada per determinats virus….ja sabem de que parlem, no?

Una de les coses que m’agrada més de “Riscos, no gràcies”, és la metàfora que es representa en les primeres seqüències del vídeo, l’univers, la natura… representen el fet de què la vida és compartir, que tots venim del mateix lloc i que tots anirem a para al mateix lloc. La diversitat, la experimentació i la recerca del plaer formen part de la nostra idiosincràsia com a éssers humans i la veritat és desesperançador veure com en la societat en la que vivim, els valors són uns altres. Pensem que “Riscos, no gràcies”, ofereix uns mínims per a poder reflexionar sobre aquest tema a més d’intentar conscienciar a les persones que val la pena protegir la salut pròpia i la dels demés.

No sé Rafa, podríem parlar algunes hores sobre el tema, però aquí no hi cabria. Des d’ARSU i el Pla d’accions sobre drogues treballem per trencar el tabú que “el sistema drogues” representa per la majoria de persones incloent-nos-hi a nosaltres mateixos per començar. Després alhora de fer propostes, opino que cadascú des del seu àmbit a de proposar les seves, despenalització, normalització i educació pel que fa a les substàncies psicoactives i INDIGNATS, pel que fa (per posar només dos exemples) amb el que passa amb la salut del planeta (ecologia) i amb el repartiment de la riquesa a nivell global. No sé si he contestat la teva pregunta, però espero haver-me mullat prou.

Finalment voldria agrair a totes les persones i institucions que han fet possible “Riscos, no gràcies”, i especialment a tots els socis d’ARSU.

Felicitacions una altra vegada per la vostra iniciativa!!!! Una abraçada!!!

Moltes Gràcies per “Riscos, no gràcies”!!!

Debats

One thought on “ENTREVISTA A TONI LLORT (Associació Reus Som Útils i Pla d’Accions sobre drogues de Reus-CAS Reus) per Rafa Clua

  1. La sort de que hi hagi gent com en Toni treballant i investigant perque grups marginalitzats i, en gran mesura, desprotegits, és inquantificable.
    Felicitats.

    Posted by palomillasalvaje | Juliol 14, 2011, 9:09 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: