//
GERD.CAT

Qui som?

El Grup de Infermeria de Reducció de Danys de Catalunya és una associació de professionals d’infermeria que es dediquen a l’atenció a les persones usuàries de drogues des de la perspectiva de la reducció de danys. En el moment de la seva constitució, el grup està format per vuit professionals que provenen dels àmbits de centres penitenciaris, centres d’atenció i seguiment (CAS), centres i unitats mòbils de reducció de danys, sales de consum de drogues supervisades i programes d’intercanvi de xeringues (PIX).

Promotors del projecte: Elena Adán, Lorena Andreo, Andra Bolinaga Vila, Rafa Clua, Lola Hidalgo, Alba Mestres, Julio Mingueza i Gastón Tenza.

Missió

La missió del Grup de Infermeria de Reducció de Danys de Catalunya (GERD.CAT) és desenvolupar i compartir coneixements i experiències pròpies de la infermeria de reducció de danys, que afavoreixin a l’avanç, la innovació i la millora de la qualitat de la atenció dels usuaris de drogues.

La Infermeria de Reducció de Danys és un model global d’atenció sobre l’ús de drogues, que contempla totes les dimensions de la persona considerant-la com a ésser biofuncional psicosocial i espiritual.

Des d’aquesta perspectiva s’aten a persones usuàries de drogues amb la finalitat de reduir o disminuir el risc de que apareguin conseqüències negatives del consum, sense eliminar-ho necessàriament. És doncs, un model que s’ajusta als significats dels usuaris i dels usuaris potencials i incideix en la conscienciació de la comunitat envers el consum de drogues. Per això, el GERD.CAT actua en diferents nivells d’intervenció: administracions,  entitats sense ànim de lucre, professionals de diverses disciplines, comunitat, persones afectades i usuaris i usuàries de drogues, últims receptors de les activitats.

Què fem?

El GERD.CAT té quatre línies bàsiques d’actuació:

–       Pràctica d’infermeria, mitjançant el disseny, implementació i avaluació de protocols i programes de salut dirigits a persones usuàries de drogues i, si escau, al seu entorn (pares, mares, parelles, fills,…).

–       Investigació per al desenvolupament de la infermeria de reducció de danys, així com per a l’expansió i generació d’evidència científica. Contempla projectes de caire quantitatiu i qualitatiu, que permetin innovar i optimitzar pràctiques i models d’infermeria.

–       Promoció i divulgació de la infermeria de reducció de danys i conceptes afins a través de publicacions en diversos formats i mitjans.

–       Formació i docència, sobre la reducció de danys en l’ús de drogues.

Per què ho fem?

La infermeria és una disciplina professional molt present en els equips interdisciplinaris de  reducció de danys en l’ús de drogues, on la cura de la salut és una de les principals prioritats. No obstant, per diverses raons, aquest és un camp poc desenvolupat des de la infermeria i les professions de la salut en general.

Així doncs, l’atenció sanitària del sistema convencional de salut  resulta poc accessible per a les persones consumidores de drogues. Els plans de cures són poc adaptats, amb  persistència de prejudicis que dificulten una bona relació entre professional i pacient/usuari/a i, per tant, esdevenen poc efectius i aporten un baix benefici per a la salut.

És necessari que en aquest àmbit s’ integri, no només en la pràctica, sinó també en la comunitat acadèmica, científica, política i social. Aquestes són les bases per a la seva consolidació real, que garantiria un sistema de qualitat d’atenció a les persones usuàries de drogues, més enllà de la predisposició i sensibilitat individual d’alguns que  ha portat a constituir el GERD.CAT.

Per a qui ho fem?

Els destinataris del GERD.CAT són els usuaris/es, els usuaris/es potencials i la comunitat relacionada amb les drogues. Tanmateix els i les professionals de la infermeria i altres disciplines interessats en la reducció de danys.

Com ho farem?

A través de diferents estratègies:

  • Disseny, implementació i avaluació de protocols.
  • Disseny, implementació i avaluació de programes de salut.
  • Investigació qualitativa i quantitativa.
  • Publicacions.
  • Disseny d’accions formatives.

Com podeu contactar amb el GERD.CAT?

Ens podeu escriure a l’adreça de e-mail: gerd.bcn@gmail.com

Anuncis

Debats

Encara no hi ha cap comentari.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

Anuncis
%d bloggers like this: